Jag kan hjälpa dig med sadelinprovning och omstoppning av din sadel. En illa anpassad sadel påverkar både häst och ryttare, hästen riskerar att få ryggont  och inte kunna röra sig optimalt. Ryttaren kan hamna i obalans och därigenom påverka hästen negativt.

Stoppningen är en färskvara som behöver ses över, den blir med tiden stum, hård och kan även bli osymetrisk ifall någon skevhet finns hos häst eller ryttare.

Köper du en begagnad sadel är det inte fel att stoppa om sadeln så att den får sätta sig efter hästen.

Då jag stoppar om sadeln monterar jag av bossan ifrån bommen och kontrollerar även bommens skick.

Är inte sadeln omstoppad under en längre tid eller är hård/knölig kan en helomstoppning behövas, då byter jag ut all gammal stoppning i sadeln och stoppningen får då en helt annan spänst. Med en ny stoppning får också sadeln möjlighet att forma sig efter hästen.

Behövs bara justering av stoppningen utför jag en toppstoppning som innebär att jag fyller på stoppning ovanpå den gamla, det rekommenderar jag även att göra på en ny eller helomstoppad sadel inom 2-6 månader.Var uppmärksam!

Ägna några sekunder till att känna över hästens rygg innan du sadlar den  för att upptäcka eventuella spänningar eller ömheter och var uppmärksam på hur muskulaturen ser ut, att hästen tappar muskler i sadelstaden kan vara ett tecken på att sadeln trycker och i såfall kommer hästen inte att bygga muskler genom mer träning med den sadeln på.

Samma sak efter du sadlat av, känn snabbt över hästens rygg, var uppmärksam på muskulaturen och ruggningar i pälsen.

Gammal ull vs ny ull